سرویس کولر آبی را خودتان انجام دهید (به همراه آموزش)

با شروع فصل گرما، همه‌چیز به یک سوال ختم می‌شود؛ اینکه چگونه کولر آبی را سرویس کنیم تا خنک‌ترین هوای ممکن را داشته باشیم؟ اگر کولرتان ضعیف کار می‌کند، بوی نامطبوع می‌دهد یا آب چکه می‌کند، وقت آن رسیده که دست به‌کار شوید.

در این راهنمای کامل، قدم‌به‌قدم با آموزش سرویس کولر آبی از آشنایی با اجزای داخلی گرفته تا تعویض پوشال، روغن‌کاری موتور، بررسی تسمه، پمپ آب و حتی تست نهایی دستگاه همراهتان هستیم.

اگر به‌دنبال صرفه‌جویی در هزینه‌ها و افزایش راندمان هستید یا قصد دارید پیش از خرید کولر آبی جدید، دستگاه فعلی‌تان را به بهترین شکل احیا کنید، این مطلب مخصوص شماست.

همچنین در بخش‌هایی از مقاله، به‌صورت عملی و ساده، نحوه تعمیر کولر آبی را نیز آموزش داده‌ایم. تا انتهای این راهنما همراه ما بمانید، چون قرار است بدون پرداخت اجرت سرویس کولر آبی 1404 همه چیز را خودتان انجام دهید.

Contents

کولر آّبی چگونه کار می‎کند؟

قبل از آموزش طریقه سرویس کولر آبی، بد نیست بدانیم این دستگاه چطور کار می‌کند. کولر آبی با استفاده از روش سرمایش تبخیری عمل می‌کند؛ یعنی با خیس کردن پوشال‌ها و عبور دادن هوا از میان آن‌ها، باعث تبخیر آب و خنک شدن هوا می‌شود. این هوای خنک وارد خانه شده و دمای محیط را کاهش می‌دهد.

این هوای خنک وارد خانه می‌شود و دمای محیط را پایین می‌آورد. اگر راه‌اندازی کولر آبی را درست انجام دهید و تعمیر و نگهداری کولر آبی هم به‌موقع صورت بگیرد، بازدهی آن بالا می‌رود و در روزهای گرم به‌خوبی جواب می‌دهد.

عملکرد کولر آبی

همانطور که گفتیم کولر آبی با استفاده از فرایند سرمایش تبخیری، هوای گرم را خنک می‌کند. در این روش، آب روی پوشال‌های داخل اتاق کولر آبی پاشیده می‌شود و هوای بیرون با عبور از میان این پوشال‌های خیس، بخشی از رطوبت را جذب می‌کند. این تبخیر باعث کاهش دمای هوا شده و هوای خنک به داخل خانه هدایت می‌شود.

حالا هر چه میزان آب در گردش بیشتر باشد، میزان خنک‌کنندگی کولر آبی هم افزایش می‌یابد. سرمایش تبخیری روشی طبیعی، مقرون‌به‌صرفه و قدیمی است که از هزاران سال پیش در تمدن‌های ایران و مصر برای مقابله با گرما استفاده می‌شده است.

کولر آبی از چه قطعاتی تشکیل شده است؟

برای اینکه بتوانیم از کولر آبی بهترین استفاده را داشته باشیم، باید بدانیم داخل کولر آبی دقیقاً چه می‌گذرد و هر قطعه چه وظیفه‌ای دارد. آشنایی با این قطعات، هم در زمان استفاده روزمره و هم هنگام بروز مشکل یا نیاز به تعمیر کولر آبی کمک می‌کند.

همچنین دانستن اجزا، یکی از گام‌های مهم در نحوه سرویس کولر آبی به شمار می‌آید. در ادامه، اجزای کولر آبی را یکی‌یکی معرفی می‌کنیم تا با کارکرد آن‌ها به‌خوبی آشنا شوید:

موتور کولر آبی

موتور، قلب تپنده کولر آبی است. وظیفه‌اش چرخاندن پروانه و دمیدن باد به داخل کانال‌هاست. بسته به ظرفیت کولر، موتور می‌تواند بین ۰.۲۵ تا ۱ اسب بخار قدرت داشته باشد. اگر موتور به‌درستی کار نکند، هیچ‌کدام از بخش‌های کولر عملکرد مناسبی نخواهند داشت. در سرویس و راه اندازی کولر آبی، بررسی وضعیت موتور یکی از اولویت‌هاست.

پمپ آب

پمپ آب کولر، آب را از مخزن آب دستگاه به سمت لوله‌های توزیع هدایت می‌کند تا پوشال‌ها یا پدها را خیس کند. خیس شدن پدها باعث تبخیر بهتر آب و خنک شدن هوا می‌شود. اگر کولر باد گرم می‌زند، ممکن است پمپ درست کار نکند. در روش سرویس کولر آبی، عملکرد پمپ باید دقیق بررسی شود.

پروانه (فن دمنده)

پروانه کولر وظیفه دارد هوای خنک‌شده را به داخل کانال و سپس فضای خانه منتقل کند. این قطعه توسط موتور و تسمه به چرخش درمی‌آید. اگر پروانه تاب بردارد یا لق شود، صداهای ناهنجار یا لرزش در کولر ایجاد می‌شود.

تسمه (کمربند V شکل)

تسمه، نیروی چرخشی موتور را به پروانه منتقل می‌کند. اگر تسمه بیش از حد سفت یا شل باشد، راندمان کولر پایین می‌آید یا لرزش زیاد ایجاد می‌شود. در زمان سرویس کردن کولر به صورت دوره‌ای باید تسمه‌ها را بررسی و در صورت فرسودگی تعویض کرد.

پولی موتور و پولی پروانه

پولی‌ها قطعات فلزی گردی هستند که تسمه روی آن‌ها قرار می‌گیرد. در کولر آبی یک پولی به موتور و دیگری به پروانه متصل است. در زمان سرویس کردن کولر آبی باید سایز پولی‌ها متناسب با کولر باشد تا فشار اضافی به موتور وارد نشود.

یاتاقان‌های شفت (بلبرینگ‌ها)

بلبرینگ‌ها قطعات کوچک فلزی در بین اجزای کولر آبی هستند که چرخش روان محور پروانه را ممکن می‌کنند. اگر این قطعات خشک یا خراب شوند، کولر صداهای ناخوشایند تولید می‌کند. روغن‌کاری منظم آن‌ها یکی از بخش‌های مهم نحوه سرویس کولر آبی است.

پوشال‌ها یا پدهای تبخیری

پوشال‌ها یا پدهای سلولزی، محل اصلی تبخیر آب و خنک شدن هوا هستند. پمپ آب آن‌ها را خیس می‌کند و هوا با عبور از آن خنک می‌شود. طبق آموزش طریقه سرویس کولر باید پوشال‌ها تمیز و سالم باشند و هر فصل تعویض شوند تا بازده کولر حفظ شود.

لوله‌های توزیع آب

لوله‌های توزیع آب که به شکل دایره‌ای یا عنکبوتی هستند، آب را از پمپ به بالای پوشال‌ها می‌رسانند. گرفتگی یا نشتی در این لوله‌ها باعث خیس نشدن پوشال‌ها و کاهش سرمایش دستگاه می‌شود.

شیر شناور

شیر شناور وظیفه کنترل سطح آب در کف کولر آبی را به عهده دارد. وقتی آب به حد مناسب می‌رسد، جریان ورودی را قطع می‌کند. اگر شیر خراب باشد، آب در کف کولر زیاد می‌شود و ممکن است از سینی زیر کولر آبی سرریز کند.

سینی زیر کولر آبی (تشتک)

سینی یا تشتک در قسمت پایین کولر قرار دارد و محل جمع شدن آب پمپ‌شده است. پمپ کولر از سینی آب را به سمت پدها می‌فرستد. تمیزی و ضدزنگ بودن این سینی برای سلامت کولر بسیار مهم است بنابراین باید در زمان سرویس کولر مورد بازدید قرار بگیرد.

لوله تخلیه و سرریز

لوله تخلیه و سرریز برای خروج آب اضافی یا رسوبات از کف کولر آبی تعبیه شده‌ است که بیشتر در پایان فصل گرما یا هنگام تعویض آب کولر، از آن‌ها استفاده می‌شود. انسداد در این بخش می‌تواند باعث نشت یا بوی نامطبوع کولر آبی شود.

جعبه تقسیم برق

جعبه تقسیم برق کولر جعبه‌ای برای ورود و توزیع برق به موتور، پمپ و دیگر اجزای الکتریکی کولر آبی است. بررسی اتصالات این جعبه توسط برق کار کولر آبی در موقع سرویس‌های دوره‌ای دستگاه ضروری است تا از اتصالی و برق‌گرفتگی جلوگیری شود.

سیستم لوله‌کشی آب کولر

سیستم لوله‌کشی کولر شامل شلنگ ورودی، شیر اصلی و اتصالات داخلی است که آب را به کولر و سپس پمپ و پوشال‌ها می‌رساند. گرفتگی یا نشتی در این بخش در زمان سرویس کولر ابی ممکن است باعث کار نکردن کولر یا ورود آب به داخل دستگاه شود.

بدنه و دریچه‌های کولر

بدنه فلزی کولر با رنگ ضدزنگ پوشیده شده تا در برابر آفتاب و آب مقاوم باشد. دریچه‌ها برای ورود هوا و خروج هوای خنک هستند. رسوبات روی دریچه‌ها را باید با برس یا فرچه تمیز کرد تا گردش هوا مختل نشود.

پیش از آغاز سرویس کولر آبی چه باید کرد؟

قبل از اینکه وارد مراحل اصلی نحوه سرویس کردن کولر آبی شوید، باید چند کار مهم و احتیاطی را انجام دهید تا هم از خطر برق‌گرفتگی جلوگیری کنید و هم مطمئن شوید کولر درست و ایمن سرویس می‌شود. این کارها، پایه و اساس تمام نکات سرویس کولر آبی هستند و حتی اگر خودتان سرویس را انجام نمی‌دهید و یک سرویس کار کولر ابی به محل آمده، باز هم باید رعایت شوند:

  • برق کولر را کامل قطع کنید.
  • کلید پمپ و موتور کولر را خاموش کنید.
  • اگر کولر فیوز جداگانه دارد، آن را هم قطع کنید.
  • با فازمتر بررسی کنید که بدنه کولر برق نداشته باشد.
  • اگر فازمتر ندارید، با پشت دست بدنه فلزی کولر را لمس کنید.
  • از دمپایی پلاستیکی با کفی ضخیم استفاده کنید.
  • اگر کولر در ارتفاع است، از چهارپایه‌ای مطمئن و غیر فلزی استفاده کنید.
  • مطمئن شوید کولری که می‌خواهید سرویس کنید، متعلق به واحد خودتان است.
  • از کسی بخواهید کولر را برای لحظه‌ای روشن و خاموش کند تا شناسایی‌اش کنید.
  • یکی از دریچه‌های کولر را باز بگذارید تا به موتور فشار وارد نشود.
  • به خانواده یا هم‌خانه‌ها بگویید هنگام روشن شدن کولر، جلوی دریچه‌ها را با دستمال خیس بگیرند تا گرد و خاک وارد خانه نشود.
  • اگر در خانه فردی با مشکل تنفسی یا حساسیت هست، حتماً این نکته را جدی بگیرید.

چگونه کولر آبی را سرویس کنیم؟

چگونه کولر آبی را سرویس کنیم؟

با شروع فصل گرما، راه‌اندازی دوباره کولر آبی یکی از کارهای ضروری برای خانه‌ها و محل‌های کار در مناطق گرم و خشک است. اما قبل از اینکه کلید کولر را بزنید، باید بدانید سرویس کولر آبی شامل چیست و چطور باید آن را مرحله‌به‌مرحله انجام داد.

یادگیری نحوه‌ی سرویس کولر آبی کمک می‌کند از مشکلات احتمالی جلوگیری کرده، مصرف برق و آب را بهینه کنید و عمر قطعات دستگاه را افزایش دهید.

در این بخش، مراحل سرویس کولر آبی را با جزئیات توضیح می‌دهیم. اگرچه بخش‌هایی مثل تعویض پوشال کولر و سرویس و روغن‌کاری پمپ کولر آبی را در ادامه مقاله مفصل توضیح خواهیم داد، اینجا فقط به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

باز کردن درب‌های کولر و بررسی ظاهر

درپوش‌های سه‌طرفه کولر را به‌آرامی باز کنید و آن‌ها را کنار بگذارید. اگر درب‌ها زنگ‌زده یا تاب برداشته‌اند، تعویض آن‌ها می‌تواند مفید باشد. در این حالت، می‌توانید برای جلوگیری از بروز مشکل در فصل گرما، اقدام به تعویض درب موتور کولر کنید تا از ورود گردوغبار یا خروج بی‌مورد هوا جلوگیری شود.

تخلیه و شست‌وشوی کف کولر

در این مرحله باید آب مانده در کولر را از طریق شیر تخلیه خارج کنید. سپس با یک فرچه‌ی پلاستیکی و در صورت نیاز، ماده‌ی جرم‌گیر، کف کولر را خوب بشویید. توجه داشته باشید که کف کولر آبی به‌مرور زمان دچار رسوب و زنگ‌زدگی می‌شود. اگر رنگ آن رفته یا نشتی دارد، حتماً آن را با ضدزنگ پوشش دهید.

در صورتی که پوسیدگی جدی باشد، نحوه تعویض کفی کولر آبی یکی از موضوعاتی است که باید به‌صورت تخصصی آن را یاد بگیرید یا از متخصص بخواهید برای شما انجام دهد.

بررسی شناور و تنظیم ارتفاع آب

شناور، وظیفه کنترل سطح آب در مخزن آب کولر آبی را دارد. آن را طوری تنظیم کنید که آب حدود یک سانتیمتر پایین‌تر از لبه خروجی شیر تخلیه بایستد. اگر متوجه شدید شناور عملکرد درستی ندارد و آب را قطع نمی‌کند، حتماً آن را تعویض کنید. این مرحله تأثیر مستقیمی بر جلوگیری از سرریز آب و مصرف بی‌رویه دارد.

تعویض یا بررسی شلنگ ورودی آب

شلنگ ورودی کولر را بررسی کنید. اگر خشک شده، ترک برداشته یا نشتی دارد، آن را با نوع مقاوم‌تر، مانند شلنگ‌های مخصوص کولرهای آبی تعویض کنید. این قسمت از سرویس، به‌عنوان تعویض شلنگ کولر آبی شناخته می‌شود و نقش مهمی در جلوگیری از اتلاف آب و آسیب به موتور دارد.

تمیز کردن، تست و روغن‌کاری پمپ و موتور

گرد و غبار روی پمپ و موتور را تمیز کرده و از سالم بودن اتصالات آن‌ها مطمئن شوید. پمپ باید بتواند به‌خوبی آب را به سمت ناودان‌ها بفرستد. موتور نیز باید بدون صدا و لرزش غیرعادی کار کند.

روغن‌کاری یاتاقان‌های موتور را فراموش نکنید. اگر موتور کولر ضعیف شده یا صدای غیرعادی دارد و مدل آن کم‌مصرف است، احتمال دارد نیاز به تعمیر داشته باشد. در خصوص تعمیر موتور کولر آبی کم مصرف آبسال نیز شرایط به همین صورت است.

بررسی تسمه و پولی موتور

تسمه بین موتور و پروانه را بررسی کنید. تسمه نباید خیلی شل یا بیش از حد سفت باشد. اگر پوسیده یا ترک‌خورده است، تعویضش کنید. در صورتی که نیاز به بررسی دقیق‌تر پولی موتور باشد، با استفاده از آچار آلن آن را باز کرده و از شفت جدا کنید. این عملیات با عنوان در آوردن پولی موتور کولر شناخته می‌شود و برای جلوگیری از فشار به موتور ضروری است.

تعویض یا بررسی پروانه کولر

اگر پروانه‌ کولر تاب برداشته، ترک دارد یا باعث لرزش و صدای زیاد شده، باید تعویض شود. در این صورت، بهتر است از نوع پلاستیکی و سبک استفاده شود. این مرحله، با عنوان تعویض پروانه کولر آبی پلاستیکی شناخته می‌شود و تأثیر زیادی در بهبود عملکرد جریان هوا دارد.

تعویض یا شست‌وشوی پوشال‌ها

پوشال‌های کهنه محل تجمع باکتری و قارچ هستند. آن‌ها را بررسی کنید و در صورت نیاز تعویض یا شست‌وشو انجام دهید. روش تعویض پوشال کولر در بخش بعدی مقاله به‌صورت کامل آموزش داده می‌شود.

تست نهایی و راه‌اندازی کولر

در پایان، فلکه آب را باز کنید، اجازه دهید مخزن پر شود، سپس پمپ را روشن کنید. اگر آب به‌درستی روی پوشال‌ها پخش شد و نشتی وجود نداشت، موتور را هم روشن کنید. این روند، برای راه اندازی کولر آبی دستی بسیار ساده‎تر است.

اطمینان حاصل کنید که تمام اتصالات محکم، پوشال‌ها خیس و مسیر باد باز است. اگر صدای عجیبی شنیدید یا قطرات آب به موتور پاشیده می‌شود، مشکل را قبل از استفاده برطرف کنید یا از تعمیر کار کولر آبی کمک بگیرید.

تعویض پوشال‎های کولر آبی

پوشال‌های کولر آبی نقش اصلی در خنک‌سازی هوا دارند و به‌دلیل جذب بالا و تماس مستقیم با رطوبت و گردوغبار، به‌مرور کارایی خود را از دست می‌دهند. اگر پوشال‌ها فرسوده یا آلوده باشند، علاوه بر کاهش قدرت خنک‌کنندگی کولر، می‌توانند منشاء بوهای ناخوشایند یا حتی حساسیت‌های تنفسی شوند.

به همین دلیل توصیه می‌شود حداقل سالی یک‌بار پوشال‌ها را تعویض کنید. اگرچه هزینه تعویض پوشال کولر نسبتاً پایین است، اما تاثیر آن در افزایش راندمان و کاهش مصرف برق و آب بسیار بالاست.

البته اگر کولر شما سلولزی باشد نیازی نیست هر ساله پدهای آن را تعویض کنید. به همین دلیل اغلب افراد خرید کولر سلولزی را ترجیح می‎دهند. حالا بیایید با مراحل تعویض پوشال کولر آبی آشنا شویم:

قطع برق و ایمن‌سازی کولر

قبل از هر کاری، مطمئن شوید که کولر از برق جدا شده است. کلید پمپ و موتور را خاموش کرده و اگر کولر فیوز اختصاصی دارد، آن را قطع کنید. ایمنی، اولین اصل در آموزش راه اندازی کولر آبی و نگهداری آن است.

باز کردن دریچه‌ها و خارج کردن پوشال‌های کهنه

پایین دریچه‌های کولر معمولاً دو شیار برای باز کردن وجود دارد. با گرفتن این شیارها، دریچه را به سمت بالا بکشید تا آزاد شود و آن را روی زمین بخوابانید. سپس، فنرها یا حفاظ‌هایی که پوشال را نگه می‌دارند باز کنید. این قطعات ممکن است کشویی، قلابی یا فنری باشند. پس از آزاد کردن آن‌ها، پوشال‌های کهنه را بیرون بیاورید و دور بیندازید.

شست‌وشوی دریچه‌ها و پاک‌سازی املاح

حالا که پوشال‌ها را برداشتید، وقت آن است که خود دریچه‌ها را هم تمیز کنید. اغلب رسوبات آب، گچ و گردوغبار روی دریچه‌ها ته‌نشین می‌شود. با یک برس پلاستیکی، کمی سرکه یا مایع شوینده، سطح داخلی دریچه را بشویید و کاملاً تمیز کنید. این کار باعث می‌شود پوشال‌های جدید بهتر در جای خود بنشینند و کارایی دستگاه افزایش پیدا کند.

آماده‌سازی و شستن پوشال‌های جدید

پوشال‌های نو معمولاً در بسته‌بندی فشرده هستند و مقداری گرد و غبار یا ذرات ریز داخل آن‌ها وجود دارد. برای جلوگیری از ورود این ذرات به هوای داخل خانه، پوشال‌ها را قبل از نصب با آب خیس کرده و بشویید.

همچنین خیس‌کردن اولیه، باعث می‌شود پوشال راحت‌تر در محل خود قرار بگیرد و در ساعات اولیه‌ روشن شدن کولر، فشار کمتری به پمپ وارد شود.

نصب پوشال‌ها روی دریچه

پوشال خیس‌شده را طوری روی دریچه قرار دهید که به‌صورت کامل، تمام سطح دریچه را بپوشاند. هیچ قسمت از دریچه نباید خالی یا برآمده بماند. اگر لازم شد، لبه‌های پوشال را کمی تا کنید. در صورت استفاده از دو پوشال برای افزایش عایق‌کاری و راندمان، آن‌ها را به‌طور یکنواخت روی هم بچینید.

سپس حفاظ‌ها یا فنرهای نگهدارنده را از بالا به پایین در جای خود قرار دهید. اما توجه داشته باشید که استفاده از دو پوشال برای هر دریچه کولر آبی اصولی نیست و می‎تواند فشار زیادی به موتور دستگاه وارد کند.

نصب مجدد دریچه‌ها و آب‌گیری اولیه

پس از اینکه هر سه دریچه آماده شدند، آن‌ها را در جای خود قرار داده و به آرامی درون بدنه کولر جا بیندازید. حالا شیر آب کولر را باز کرده و پمپ را روشن کنید. بگذارید حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه کار کند تا آب به‌خوبی در پوشال‌ها نفوذ کند.

اگر در این مرحله، روی خروجی کولر یک دستمال مرطوب قرار دهید، می‌توانید از ورود احتمالی گردوغبار به داخل خانه جلوگیری کنید.

تست نهایی و بررسی یکنواختی پاشش آب

در آخرین مرحله، مطمئن شوید که آب به‌طور یکنواخت روی کل پوشال‌ها پخش می‌شود و هیچ نقطه‌ای خشک نمانده است. اگر متوجه شدید یکی از بخش‌ها کمتر خیس می‌شود، ممکن است مسیر آب‌پخش‌کن‌ها یا لوله‌های توزیع دچار گرفتگی شده باشد.

با بررسی و تمیز کردن آن‌ها، مشکل را برطرف کنید تا کولر آماده کارکرد کامل و با راندمان بالا در روزهای گرم تابستان باشد. توجه داشته باشید که روش سرویس کولر انرژی نیز به همین صورت است.

سرویس و روغن‎کاری پمپ کولر آبی

پمپ آب کولر آبی یکی از کلیدی‌ترین قطعات در عملکرد صحیح دستگاه است. این پمپ وظیفه دارد تا آب را از تشتک کولر به سمت پوشال‌ها پمپاژ کند تا با خیس شدن آن‌ها، هوای خنک‌تری به داخل خانه منتقل شود. اگر پمپ درست کار نکند، حتی قوی‌ترین موتور کولر هم نمی‌تواند هوای مطلوب تولید کند.

به همین دلیل، روغن کاری پمپ آب کولر یکی از مهم‌ترین اقدامات در هر فصل سرویس است. اگر پمپ به‌خاطر رسوب، خشکی یا سایش داخلی از کار بیفتد، با هزینه بالای تعمیر پمپ کولر آبی یا تعویض کامل مواجه خواهید شد.

در ادامه، قدم‌به‌قدم شما را با آموزش تعمیرات کولر آبی در بخش پمپ آشنا می‌کنیم تا در کنار کاهش هزینه، از سوختن ناگهانی قطعات جلوگیری کنید.

قطع کامل برق کولر

اولین مرحله در هر نوع تعمیر و سرویس کولر آبی، قطع ایمن برق دستگاه است. اگر پمپ را بدون قطع برق باز کنید، خطر برق‌گرفتگی یا اتصال کوتاه بسیار بالاست. بهتر است فیوز کولر را خاموش کنید یا سیم فاز را از ترمینال جدا نمایید. حتی پیشنهاد می‌شود با فازمتر، عدم وجود جریان را بررسی کنید تا از امنیت کامل مطمئن شوید.

باز کردن پمپ از بدنه کولر

پمپ معمولاً با چند پیچ به بدنه متصل شده و یک شلنگ به آن وصل است. ابتدا پیچ‌های نگهدارنده را با پیچ‌گوشتی مناسب باز کنید. سپس بست شلنگ را شل کرده و شلنگ را از پمپ جدا کنید. بعد از آن، سیم‌های برق را از ترمینال جدا کنید و محل اتصال آن‌ها را با ماژیک علامت بزنید تا هنگام نصب دوباره سردرگم نشوید. حالا پمپ را به‌آرامی از جای خود بیرون بیاورید.

باز کردن اجزای پمپ

در این مرحله باید پمپ را برای روغن‌کاری کامل باز کنید. کلاهک پمپ را با آچار مناسب باز کرده و بردارید. در مدل‌های فن‌دار، فن بالای محور قرار دارد که باید با یک پیچ‌گوشتی تخت و ملایمت از جای خود بیرون آورده شود.

بعد از آن درپوش موتور را باز کرده و به قسمت داخلی دسترسی پیدا کنید. مراقب باشید هنگام باز کردن، فشار یا ضربه‌ای به روتور وارد نشود، زیرا بسیار حساس است و در صورت آسیب، عملکرد پمپ را مختل می‌کند.

تمیزکاری و رسوب‌زدایی

قبل از هرگونه روغن‌کاری، باید محور، بوش‌ها و بدنه داخلی پمپ از هرگونه رسوب یا جرم پاک شوند. توصیه می‎کنیم از فرچه نرم، مسواک یا اسپری جرم‌گیر مخصوص استفاده کنید. این مرحله را جدی بگیرید چون رسوبات می‌توانند مانع چرخش روان محور شوند و حتی باعث جام کردن پمپ شوند؛ مشکلی که بیشترین مراجعه‌کننده برای تعمیر کولر آبی با آن مواجه می‌شود.

روغن‌کاری بوشن‌ها و محور

اکنون نوبت اصلی‌ترین بخش یعنی روغن کاری پمپ آب کولر رسیده است. بوش بالا و پایین و همچنین خود محور باید با روغن مخصوص ضدآب و مقاوم به حرارت به‌خوبی روغن‌کاری شوند. از ریختن روغن روی سیم‌پیچ‌ها جداً پرهیز کنید.

بهترین کار این است که همزمان با روغن‌کاری، محور را با دست بچرخانید تا روغن به‌خوبی جذب شود. توجه داشته باشید که استفاده از روغن‌های خوراکی یا بی‌کیفیت در این بخش ممنوع است، چون احتمال دارد باعث آسیب دائمی شود.

بستن دوباره پمپ

حالا باید پمپ را دقیقا به همان ترتیبی که باز کردید ببندید. اگر از مراحل باز کردن عکس گرفته‌اید یا قطعات را مرتب چیده‌اید، این کار ساده‌تر خواهد بود. حتی می‎توانید از روی عکس تعمیر کولر ابی کمک بگیرید.

هنگام بستن پمپ دقت کنید که تمام پیچ‌ها محکم، ولی نه بیش از حد، سفت شده باشند تا فشاری به قطعات داخلی وارد نشود. در نهایت سیم‌های برق را در جای قبلی خود وصل کرده و شلنگ آب را هم محکم ببندید.

تست عملکرد پمپ

قبل از اینکه پمپ را مجدداً روی کولر نصب کنید، می‌توانید با یک منبع برق و اهم‌متر، سلامت آن را بررسی کنید. مقاومت اهمی استاندارد برای پمپ‌های معمولی حدود ۷.۵ اهم و برای مدل‌های دو بالشتکی حدود ۲ اهم است. اگر همه‌چیز درست باشد، پمپ را نصب کرده و با روشن کردن پمپ، صدای نرم و حرکت آرام آن را چک کنید.

سخن نهایی

حالا که با مراحل کامل و دقیق سرویس کولر آبی آشنا شدید و فهمیدید سرویس کولر آبی چگونه است، وقت آن رسیده با خیال راحت دستگاه‌تان را برای روزهای گرم آماده کنید. اگر در این مسیر نیاز به تهیه قطعات یا تعویض کولر داشتید، فروشگاه تخصصی تجهیزمن گزینه‌ای مطمئن برای شماست.

این فروشگاه انواع کولرهای آبی، سلولزی و صنعتی را با تنوع بالا ارائه می‌دهد. چه به‌دنبال خرید کولر ابی یا سلولزی باشید یا بخواهید سراغ برندهای معتبر مثل خرید کولر نیرو تهویه البرز بروید، تجهیزمن همراه مطمئن شما در خریدی امن، آسان و مقرون‌به‌صرفه است. برای کسب مشاوره رایگان پیش از خرید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید