پمپ آب کولر

پمپ آب کولر:

پمپ آب کولر مانند دیگر پمپ ها در صنایع مختلف وظیفه انتقال آب یا مایعات را با فشار بالاتر بر عهده دارد. در ادامه با ارائه محتوایی کامل پیرامون ویژگی ها کاربرد ها و نحوه عملکرد پمپ آب کولر را توضیح خواهیم داد.

عملکرد پمپ کولر آبی چگونه است؟

پمپ آب کولر آبی از اجزای اصلی تشکیل دهنده آن است. در فصل تابستان و با ورود گرما نیاز به دستگاه های خنک کننده بیشتر می شود و در هر دوره احتمالا باید یک یا چند بار بسته به استفاده از کولر آن را سرویس و یا چک کنید. همچنین کارکرد درست پمپ آب کولر بر کارکرد آن بسیار تاثیر گذار است و یکی از عوامل مهم ایجاد باد خنک در تابستان به حساب می آید.

کولر آبی به این صورت کار می کند که موتور اصلی آن هوا را به سمت داخل می فرستد و هوای بیرون از میان پوشال ها عبور می کند. حال برای ایجاد باد خنک آب با کمک پمپ آب به پوشال ها فرستاده می شود و آن ها را مرطوب می کند. به این ترتیب بادی که به داخل راه پیدا می کند خنک است.

در تعریف کلی، پمپ آب کولر وظیفه انتقال مایعات به کمک دینام کولر آن که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند بر عهده دارد. البته این کار با افزایش فشار مایعات صورت می گیرد. پمپ آب کولر وظیفه انتقال آب را از کف کولر آبی و یا همان کف بدنه به پوشال ها را دارد. به این ترتیب که آب از تشتک کولر آبی از طریق شلنگ های متصل به پمپ به بالا ترین نقطه پوشال ها انتقال پیدا می کند و آب در سراسر پوشال ها پخش می شود.

اجزای پمپ آب

این پمپ آب از اجزای مختلفی تشکیل شده است. قسمت های مختلفی در پمپ آب کولر به کار رفته اند ولی از اصلی ترین آن ها می توان به الکتروموتور و پروانه اصلی آن اشاره کرد. این دو وسیله توسط یک میله بلند به هم متصل می شوند. موتور الکتریکی آن در بالاترین نقطه قرار دارد و بیرون از آب است. این کار بخاطر محافظت از موتور الکتریکی انجام می شود تا در برابر آب در امان باشد.

البته برای اینکه آب از بالا به آن نفوذ نکند یک کلاهک پلاستیکی از موتور الکتریکی محافظت می کند. پروانه پمپ برخلاف موتور الکتریکی آن در پایین ترین نقطه قرار گرفته است. این پروانه را به طور استاندارد سه پره و یا در بعضی مدل ها چهار پره می سازند. خروجی آب در همان پایه و در کنار پروانه قرار گرفته است که به آن چپقی گفته می شود. این خروجی شکل خاصی ندارد و تنها یک لوله کوتاه و کوچک است.

علاوه بر آن پمپ آب کولر هم نیازمند قرار گیری در محیط ثابتی است تا از آن محافظت شود. به این ترتیب معمولا توسط دو پین به بدنه کولر آبی متصل می شود و به صورت ایستاده در آن قرار می گیرد. به طوری که موتور الکتریکی آن به سمت بالا قرار گرفته باشد و پروانه و دیگر اجزای خروجی آب هم در پایین آن قرار بگیرند. فیلتری هم باید در قسمت زیرین پمپ کولر قرار بگیرد تا از ورود هرگونه رسوب و یا پوشال یا هر وسیله ای به درون لوله های پمپ جلوگیری کند. این فیلتر شکل خاصی ندارد و فقط یک سبد پلاستیکی است. این سبد پلاستیکی معمولا سفیدرنگ است. اگر شما از آن استفاده نکنید، با وارد شدن هرگونه رسوب و… عملکرد پمپ آب کولر کم می شود و یا کارایی خود را از دست خواهد داد.

جالب است بدانید، این سبد را در پمپ آب های قدیمی استفاده می کردند، ولی در پمپ آب کولر های امروزی دیگر نیازی به این سبد نیست و خود پمپ یک فیلتر برای ورود نیافتن این رسوبات دارد. البته برخی از افراد جهت اطمینان و افزایش عمر فیلتر ورودی خود پمپ آب کولر از این سبد استفاده می کنند. از نظر منطقی هم استفاده از این سبد با وجود فیلتر ورودی پمپ آب فکر بدی نیست و می تواند عمر آن را افزایش دهد.

انواع پمپ آب کولر

پمپ آب کولر هم انواع مختلفی دارد. اما به طور کلی دو نوع پمپ آب در بازار وجود دارد. البته کارکرد همه آن ها یکی است و یک کار را انجام می دهند. تفاوت اصلی آن ها در موتور الکتریکی آن ها است که کمی متفاوت تر از همدیگر هستند.

پمپ آب کولر در بازار در دو نوع با استاتور های تک بوبینی یا دو بالشتکی موجود هستند. در میان این دو مدل، نوعی که استاتور دو بالشتکی دارد بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. شما با پی بردن به نوع پمپ آب کولر خود می توانید بعد ها در تعمیرات و روغن کاری آن، دستورالعمل مناسب و مورد نیاز خود را دریافت کنید. این تفاوت و مدل ها از نظر استاتور پمپ آب کولر است؛ اما از نظر نیروی محرکه هم تفاوت هایی در انواع آن مشاهده خواهد شد.

بیشتر پمپ هایی که در کولر ها مورد استفاده قرار می گیرد، پمپ هایی هستند که در خود یک موتور الکتریکی دارند که بدون در نظر گرفتن کارکرد موتور اصلی کولر کار می کند و ربطی به آن ندارد. این مدل بیشتر در بازار وجود دارد و از گذشته مورد استفاده بیشتری قرار می گرفتند. اما مدل دیگری از پمپ آب کولر وجود دارد که موتور الکتریکی آن ها جدا از موتور اصلی کولر نبوده و با استفاده از همان موتور اصلی کولر کار می کند. به عبارتی موتور الکتریکی مستقل ندارند.

این مدل پمپ آب کولر آبی، نیروی محرکه خود را با استفاده از همان موتور الکتریکی کولر که وجود دارد تامین می کنند. این پمپ آب از مزیت هایی هم نسبت به پمپ آب های قدیمی تر برخوردار است. از جمله در مصرف برق بسیار صرفه جویی خواهد کرد؛ چرا که یک موتور اصلی کولر به جای دو موتور الکتریکی کار انجام می دهد. از طرفی اگر کولر در حالت تند قرار بگیرد، این پمپ با دور بالاتری کار می کند. حالا اگر کولر در حالت معمولی یا کند قرار بگیرد، کارکرد پمپ آب کولر هم در همان حالت قرار می گیرد. در نتیجه می توان گفت این نوع پمپ آب کولر دو حالته است. این پمپ ها هم به پمپ آب مکانیکی معروف هستند.


مقاله راهنمای خرید کولر آبی را در وبلاگ تجهیزمن بخوانید.


نحوه کارکرد پمپ آب

گفتیم: “موتور الکتریکی قسمت اصلی پمپ آب کولر است که عمل انتقال آب را انجام می دهد.”

این موتور الکتریکی به کمک پروانه آب را از کف کولر آبی یا همان تشتک به سمت داخل خود می کشد. از طریق پروانه پمپ، این آب که به درون پمپ آب کولر آمده است به سمت خروجی پمپ با فشار بالا هدایت می شود. این خروجی آب به یک سه راهی متصل است و سر هرکدام از این خروجی های سه راهی به سمت یکی از سه پوشال، آب را هدایت می کند.

مشکلات پمپ آب کولر

در پمپ آب کولر ممکن است مشکلاتی به وجود آیند که با دانستن برخی راهکار ها می توان آن مشکلات را رفع کرد.

  • یکی از مشکلات پمپ آب کولر نرسیدن آب کافی به پمپ است.

وقتی پایه پمپ نتواند به آب مورد نیاز دست پیدا کند، عملکرد آن صورت نمی گیرد و کار نمی کند. در اولین قدم باید بررسی کرد که آیا آب کافی به پایه پمپ آب کولر می رسد. این مشکل از اصلی ترین مشکل ها به حساب می آید چرا که اگر در هر دوره از استفاده از کولر آبی آن را بررسی نکنید و این مشکل به وجود بیاید موجب سوختن پمپ آب کولر می شود. در نتیجه از ورود آب به کولر اطمینان حاصل کنید. پس از آن، شلنگ آن را به خوبی بررسی کنید. یکی دیگر از مشکل ها هم امکان دارد در شناور آن باشد و باید آن هم به صورت دوره ای بررسی شود.

  • مشکل دوم هم با بررسی خروجی برق کولر و پمپ آب کولر به راحتی قابل پیشگیری است.

برای اینکار بهتر است کمی دانش برقکاری داشته باشید. اگرنه بهتر است توسط یک برقکار این کار انجام شود. اگر پمپ آب کولر کار نکرد باید بررسی کنید که به درستی به خروجی های الکتریکی وصل شده باشد. اگر خروجی الکتریکی به خوبی کار نمی کرد باید با یک برقکار تماس بگیرید تا مشکل شما را رفع کند. چون این کار کمی تخصصی است.

  • مشکل سوم احتمالات اختلال در مدارشکن است.

مدارشکن نوعی مکانیزم ایمنی و به شکل یک کلید است. اگر در خروجی برق اتصالی اتفاق بیافتد، مدارشکن برق را قطع می کند. اگر استفاده از کولر در زمان زیادی انجام شود و برق خانه را در اختیار وسایل پر مصرف قرار دهید، این کلید به صورت اتوماتیک فعال می شود و عمل می کند. اگر مشکل از آن باشد می توانید به راحتی کلید را دوباره قطع کنید و از پمپ آب کولر استفاده کنید.

  • مشکل چهارم در کار نکردن پمپ آب کولر ممکن از شلنگ های انتقال آب باشد.

وقتی که عملکرد برقی پمپ آب کولر به درستی انجام شود، باید به سراغ رفع این مشکل رفت. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که شلنگ ها گرفته باشد که یکی از دلایل آن ته نشین شدن رسوبات از جمله آهک در کف کولر است. اگر این رسوبات بیش از اندازه ته نشین شود، وارد لوله ها شده و ایجاد گرفتگی می کند. این مشکل بیشتر در مناطقی اتفاق می افتد که آب موجود در لوله ها دارای املاح زیادی باشد. همچنین ممکن است آب موجود در کولر دارای ناخالصی باشد. در این مناطق باید در دوره های کوتاه تری این سرویس انجام شود تا مشکلی برای پمپ آب کولر پیش نیاید.

در صورتی که این سرویس ها به موقع انجام نشود، موجب سوختگی پمپ آب کولر می شود و باید تعمیر یا تعویض گردد.