مقایسه پمپ آب جتی و بشقابی

پمپ آب جتی بهتر است یا بشقابی؟

تفاوت پمپ آب جتی با بشقابی

تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی معمولا در ساختمان های چند طبقه برای جبران افت فشار آب از پمپ آب استفاده می شود. اگر در ساختمان های چند طبقه از پمپ آب استفاده نشود فشار آب در زمان های پرمصرف بسیار کاهش خواهد یافت و غیر قابل استفاده برای طبقه های بالا می شود.

به همین جهت برای تامین آب با فشار بالا از پمپ آب استفاده می شود. انواع پمپ های آب خانگی موجود در بازار در برند های مختلف از نوع جتی و بشقابی هستند. هرکدام از پمپ های آب ویژگی خاص خود را دارند و به طور کلی برای یک کاربرد مشخص تولید شده اند. در کل پمپ آب جتی برای انتقال آب در عمق بیشتر است. از طرف دیگر برای شدت آبرسانی از پمپ آب بشقابی استفاده می شود. از بهترین انواع پمپ آب بشقابی و جتی موجود در باززار میتوان به پمپ آب ابارا اشاره کرد.

تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی بر اساس کاربرد

بیشتر کاربرد پمپ آب بشقابی در استفاده از انتقال مایعات صنعتی با فشار بالا است. در برخی از استفاده های آن به صورت خانگی و کشاورزی هم مورد استفاده قرار می گیرد. در انتقال مایعات با ویسکوز بالا از پمپ آب بشقابی استفاده می شود.

کاربرد اصلی پمپ های آب جتی در چاه هایی با عمق بالا است. در مناطق گرم تر هم بیشتر از پمپ آب جتی استفاده می شود. در چاه هایی که عمق بیشتری وجود دارد نیاز به پمپ آب قوی تر است که این قدرت بیشتر توسط پمپ آب جتی قابل تامین است و از آن استفاده می شود.

پمپ های آب بشقابی را می توان در دو نوع سانتریفیوژ و جابجایی مثبت مورد استفاده قرار داد. برای انتقال آب با ویسکوزه پایین از پمپ آب بشقابی سانتریفیوژ استفاده می شود.

پمپ آب بشقابی برای پمپاژ های خاص تر طراحی شده است برای مثال در پمپ آب بشقابی جابجایی مثبت وقتی فشار کمتر است جریان آب بیشتر است. در این نوع پمپ هرچه عمق آب بیشتر می شود آب کمتری انتقال پیدا می کنند.

پمپ های آب جتی در دو نوع کم عمق و عمیق مورد استفاده قرار می گیرند. تفاوت این دو مدل از پمپ آب جتی در محل تخلیه آن ها است. تفاوت اصلی این است که در پمپ آب عمیق انژکتور را زیر چاه قرار می دهند.

پس از آن نوبت انژکتور است که به کمک یک ابزار جانبی آب را به بالای چاه منتقل کند. پمپ گریز از مرکز وظیفه مکش آب در راه را دارد.

از پمپ آب جتی میتوان در تقویت کننده فشار آب هم استفاده کرد. اگر فشار آب ساختمان شما کم است و یا نیاز به فشار آب بیشتری دارید میتوانید از این پمپ استفاده کنید.

از کاربرد های پمپ آب بشقابی می توان به استفاده در ساختمان ها جهت افزایش فشار آب، آبیاری در باغ ها و زمین های کشاورزی و انتقال مواد شیمیایی در صنایع اشاره کرد.

برای انتقال مایعاتی که چسبندگی بالایی دارند همانند روغن ها و مایعات غلیظ و درفشار های بالا از پمپ های آب بشقابی جابجایی مثبت استفاده می شود.


مشاهده قیمت و خرید پمپ آب خانگی


پمپ آب جتی پلاستیکی هم وجود دارد ولی با توجه به محدودیت هایی که دارد استفاده از آن توصیه نمی شود. در این نوع پمپ پلاستیکی به دلیل اینکه فشار کلی نمیتواند بیشتر از 70 pci باشد استفاده از آن توصیه نمی شود. این محدودیت در پمپ های آب چدنی کمتر است. به این صورت که فشار آب نمیتواند از 100 pci بیشتر باشد. حداکثر فشار تولیدی آب همین 100 pci است. پس شما بسته به نیاز خود می توانید انتخاب کنید که استفاده از پمپ آب برای شما نیاز است یا فقط هزینه اضافی است.

پمپ ها به صورت دوره ای کار می کنند. یعنی یک دوره کار میکند و یک دوره استراحت می کند. اگر پمپ آبی که استفاده می کنید به صورت نا منظم خاموش و روشن می شود احتمالا مشکل دارد و این مشکل هم می تواند از قسمت درایو پمپ آب باشد.

پیدا کردن تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی بسیار آسان است. یعنی شما می توانید به راحتی و بسته به نیاز خود در محیط های مختلف یک مورد را به راحتی انتخاب کنید. در مقایسه پمپ آب خانگی بشقابی و جتی شما باید در نظر بگیرید که فشار آب بیشتر مورد توجه شما است یا سرعت آب مهم تر است.

تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی بر اساس نحوه طراحی

نحوه طراحی هردو پمپ با هم متفاوت است.

طراحی پمپ آب بشقابی ساده تر از پمپ آب جتی است. استفاده و تعمیر و نگهداری از آن به همین دلیل بسیار آسان تر از پمپ آب جتی است. موتور پروانه را که به شفت متصل است را حرکت می دهد. قسمت های اصلی آن را می توان پخش کننده و پروانه دانست.

پروانه این پمپ آب را از جنس های مختلفی از جمله برنز، چدن، پلی کربنات، فولاد ضد زنگ می سازند. پخش کننده پس از اتصال به پروانه میتواند آب را انتقال دهد.

پمپ های آب جتی را می توان با چند پره و چند پخش کننده مشاهده کرد. تفاوت پمپ آب جتی این است که یک پمپ اکسیژن هم دارد. از قطعه های مهم پمپ آب جتی میتوان به نازل و ونتوری اشاره کرد. وظیفه نازل دریافت آب با فشار بالا است.

در پمپ آب جتی کم عمق در قسمت پمپ مقابل پروانه کیت انژکتور قرار گرفته است. کیت انژکتور تشکیل شده از ونتوری و نازل است. دلیل استفاده ونتوری در کنار نازل این است که کارایی نازل بالا برود.

شاید در ظاهر نصب پمپ آب جتی کاملا ساده به نظر برسد ولی برای استفاده از کارایی کامل پمپ آب جتی باید آن را به خوبی و به صورت کاملا مهندسی شده نصب کرد.

در پمپ آب جتی کم عمق باید انژکتور را نزدیک پروانه نصب کرد. این پمپ هارا معمولا در زیر سطح آب و یا بالای سطح آب در چاه ها مورد استفاده قرار میگیرند.

پمپ آب بشقابی برای انتقال مایعات با ویسکوزه پایین مورد استفاده قرار می گیرد. به همین جهت می تواند مقدار خیلی زیادی آب را به خوبی انتقال دهد. برخی مایعات با ویسکوزه پایین که انتقال آن ها برای پمپ آب بشقابی به خوبی انجام می شود حلال ها، آب، مواد شیمیایی و روغن های سبک هستند.

در پمپ آب بشقابی آب پس از ورود توسط پروانه خارج می شود. این خارج شدن به کمک نیروی گریز از مرکز انجام می شود. به کمک این نیرو یک فشار ایجاد می شود که باعث می شود مایع ورودی با شدت و فشار بالاتری خارج می شود.

فشار تولیدی پمپ به عواملی از جمله تعداد پروانه ها، قطر پروانه، اندازه باز شدن آن ها و سرعت چرخش محور آن بستگی دارد.

عرض خروجی پروانه تعیین کننده ظرفیت مایع ورودی است. قدرت اسب بخار موتور مورد استفاده از عوامل مهم است و همه عملکرد ها تحت تاثیر قرار می دهد. افزایش فشار همانطور که پیش بینی می شود انرژی بیشتری هم مورد استفاده قرار می گیرد.

پمپ های سانتریفیوژ در هنگام شروع هوا نباید در پمپ و خط مکش وجود داشته باشند. به همین سبب توانایی برای هواگیری در این نوع پمپ پایین می آید. در مواقعی که پمپ دارای نشت هوا می شود کارایی آن به شدت افت می کند و اگر مشکل حل نشود پمپ غیرقابل استفاده خواهد شد.

در پمپ آب جتی آب از جت عبور می کند. پس از عبور آب از جت سرعت آن افزایش پیدا می کند. ولی فشار آب کمتر می شود.

مقایسه صدای تولیدی پمپ آب جتی و بشقابی

در بحث تولید صدا هر دوی آن پمپ ها صدا ایجاد می کنند. پمپ آب بی صدا می توان گفت غیرممکن است. تولید صدا به دلیل وجود الکتروموتور و پروانه به هرحال انجام می شود. ولی می توان گفت پمپ آب با صدای کمتر وجود دارد.

صدای پمپ آب جتی به دلیل اینکه آب از جت عبور می کند و پرتاب می شود بیشتر است. این صدای تولیدی در پمپ آب بشقابی کمتر است. دلیل صدای پمپ آب جتی به دلیل قدرت پرتاب آن است.

از پمپ آب بشقابی که دو یا چند پروانه دارد برای تامین آب در طبقه های بالاتر استفاده می شود. اگر طبقات خیلی زیاد شوند و تامین آن ها توسط یک پمپ آب بشقابی به درستی انجام نشود از یک پمپ کمکی استفاده می شود.

در پمپ آب جتی وقتی که نیاز به آب بیشتری است از پمپ کمکی استفاده نمی شود بلکه از انژکتور بیشتری استفاده می شود. آب مکش شده به مخزن فشار منتقل می شود که اینکار توسط انژکتور انجام می شود. در قسمت مکش پمپ این مکش بسیار افزایش پیدا می کند.

مقایسه پمپ آب جتی و بشقابی بر اساس قابلیت تامین فشار آب

به‌طورکلی آبدهی یا دبی پمپ آب بشقابی بیشتر از نوع جتی است. اما اگر ازلحاظ سرعت انتقال بخواهیم بررسی کنیم سرعت تامین آب برای طبقات بالاتر در نوع جتی بیشتر از بشقابی است. پس اصولی است که بگوییم برای مجتمع‌ها و ساختمان با طبقات بالا  بهتر است از پمپ جتی و برای ساختمان‌های همکف یا چندطبقه از پمپ بشقابی استفاده شود.

پس می‌توان گفت پمپ جتی دارای هد و ارتفاع بیشتر نسبت به پمپ بشقابی و پمپ بشقابی دارای توان بیشتر نسبت به پمپ جتی است. در این صورت هر دو پمپ ازلحاظ فشار و تامین آب برای طبقات بالای یک ساختمان نیازمند کمک هستند. در پمپ بشقابی برای تامین فشار آب برای ساختمان از یک یا چند پروانه استفاده می‌شود یا از یک پمپ کمکی استفاده می‌شود.

در پمپ جتی اما برای تامین فشار از انژکتور بیشتر استفاده می‌شود. در این صورت آب توسط انژکتور به مخزن فشار انتقال پیدا می‌کند. با افزایش آب در مخزن، مکش بیشتری انجام می‌شود که همین امر موجب کاهش آب در مخزن ذخیره می‌شود که همین امر موجب کاهش آب در زمان می‌شود. برای همین بهتر است برای تامین آب در فشار بالا از پمپ بشقابی استفاده شود.

مقایسه پمپ آب جتی و بشقابی بر اساس قیمت

در مقایسه پمپ آب جتی و بشقابی بر اساس قیمت، باید گفت هر دو پمپ را می‌توان با قیمت‌های متفاوت از بازار خریداری کرد. اینکه کدام پمپ دارای قیمت مناسبی است نمی‌توان پاسخ قطعی داد، زیرا جدای از برند تولید‌کننده، توان، هد، تامین نیرو و قطعات مصرفی پمپ‌ها نیز متفاوت از یکدیگر است. مثلا امکان دارد یک پمپ بشقابی با توان کمتر ولی تولید یک برند خارجی باکیفیت گران‌تر از یک پمپ جتی با توان بالاتر اما تولید یک شرکت نامعتبر باشد و عکس این قضیه نیز صادق است. پس نمی‌توان در مورد قیمت مقایسه درستی انجام داد و باید طبق شرایط قیمت را بررسی کرد.

پمپ آب بشقابی یا جتی؟

به طور کلی متخصصان در مقایسه پمپ آب خانگی بشقابی و جتی یک مقایسه آسان دارند. این مقایسه به این صورت است که گفته می شود برای انتقال آب در ارتفاع بالاتر از پمپ جتی استفاده می شود. این انتقال آب در پمپ آب بشقابی به این صورت است که مقدار آبدهی بیشتر است. صدای تولیدی پمپ آب جتی در مقایسه با پمپ آب بشقابی بیشتر است. دلیل این صدای بیشتر هم داشتن اجکتور در پمپ آب جتی است. در مواقعی که منبع آب در عمق پایینی وجود دارد امکان استفاده از پمپ آب بشقابی وجود ندارد باید از آب جتی استفاده شود. البته می توان از پمپ آب بشقابی استفاده کرد. اما به دلیل ساختار آن استفاده در عمق زیاد توصیه نمیشود و نمیتواند کارایی لازم را داشته باشد.

برای استفاده از پمپ آب بشقابی در ساختمان باید به مواردی توجه کرد. این موارد شامل تعداد طبقات، متراژ واحد ها، میزان مصرف آب و منبع آب می شوند. جنس بدنه در پمپ آب بشقابی برنجی یا استیل است.

در تجهیزمن هدف این است تا مخاطبان با دید کلی که به کمک سایت از یک محصول پیدا کردند آنرا خریداری کنند و بهترین تصمیم را به موقع خرید بگیرند.
همچنین کسانی که نیاز به تعمیر و یا راه اندازی یک خط تولید برای مجموعه صنعتی خود را دارند میتوانند با بهره گیری از دانش فنی مهندسان تجهیزمن بهترین مشاوره را دریافت کرده و بهترین تصمیم را بگیرند.

منابع:

https://www.pedrollo.com/it/news/lituania-fiera-delle-costruzioni-resta/174