موتور برق چیست و چه کاربردی دارد؟

موتور برق چیست؟

موتور برق چیست و چه کاربردی دارد :موتور برق از مجموعه ای از قطعات تشکیل شده است. این قطعات به صورتی بهم وصل شده اند که یک سیستم کامل را تشکیل می دهند. کار این سیستم این است که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل کند. انرژی مکانیکی که باید به انرژی الکتریکی تبدیل شود از سوخت گاز یا بنزین و یا گازوئیل حاصل می شود. در واقع کار اصلی موتور برق این است که برق مورد نیاز یک محیط کوچک را تامین می کند. این ژنراتور ها معمولا به آسانی قابل حمل هستند و حجم نسبتا کمی دارند. بزرگترین موتور برقی که ساخته شده است برای استفاده در نیروی دریایی و فشرده کردن خط لوله استفاده می شود. بطور کلی موتور برق ها را در مکان هایی که به برق احتیاج دارند و امکان برق کشی وجود ندارد استفاده می کنند. در تمام بیمارستان ها و برخی از مدارس موتور برق برای مواقع اضطراری وجود دارد.

انواع موتورهای برق از نظر سوخت مصرفی

موتور برق های متنوعی در بازار موجود است که این تنوع از نظر سوختی که مصرف می کنند ناشی می شود.

  • موتور برق بنزینی
  • موتور برق گازوئیلی
  • موتور برق گازی

موتور برق بنزینی چیست؟

موتور برق بنزینی :اولین کسی که نسبت به تولید لوازم و ابزارآلات برقی اقدام نمود، توماس ادیسون بود. این کاشف بزرگ که در قرن 18 و 19 میلادی زندگی می کرد با هوش و خلاقیت خود زندگی بشر را متحول ساخت. ریشه اغلب تکنولوژی های امروزی در اکتشافات و اختراعات این مرد بزرگ است. اولین وسیله ای که این شخص اختراع نمود لامپ بود اما برای انتقال انرژی به سراسر دنیا نیاز به یک منبع بود که این شخص دست به اختراع تازه ای چون موتور برق زد. قدرت این دستگاه معادل 300 اسب بخار بود.

به وسیله قدرت این موتور برق در شهر نیویورک یک کارخانه ساخته شد که توانایی تولید بخشی از روشنایی شهر را داشت. از آن زمان به بعد و با پیشرفت تکنولوژی موتور برق های گوناگونی تولید و به بازار عرضه شد تا این که موتور های برقی پیشرفته بنزینی به شکل امروزی تولید شدند. با استفاده از قدرت موتورهای برقی بنزینی دیگر انرژی انسانی، حیوانی و فسیلی هدر نمی رود و انقلابی در عصر تکنولوژی اتفاق افتاد. در مکان هایی که نیروی برق و الکتریسته وجود ندارد بهترین گزینه موتور برق بنزینی است.

عملکرد موتور برق ها بسیار شبیه به دیزل ژنراتور ها است. اما ابعاد آن کوچک تر است لذا کار خانه هایی که در تولید ژنراتور و دیزل ژنراتور نقش دارند برای ایجاد سهولت در کار مشتریان اقدام به تولید موتور نموده است در همین راستا اقدام به تولید انواع موتور برق در مدل های متفاوت پرداخته است در دو نوع گاز سوز و بنزینی طراحی، تولید و روانه ی بازار شده است.

موتور برق بنزینی نسبت به نوع های دیگر بیشتر به کار برده می شود از این مدل از موتور برق ها در مدت زمان بیشتری می توان استفاده کرد. همان طور که از نام این محصول پیداست سوخت آن از بنزین است لازم به ذکر است. موتور برق بنزینی برای فضا های بسته مناسب نیست. زیرا پس از اشتعال بنزین گاز های اکسید کربن و دی اکسید کربن تولید می شود که ممکن است منجر به خفگی شود.

اما لازم است راجع به چگونگی عملکرد موتور برق بنزینی بیشتر بدانیم. اجزای تشکیل دهنده موتور برق بنزینی مانند باقی موتور برق ها است و مانند باقی موتور ببرق ها، برق را تولید می کند و مولد برق است. با ورود بنزین به آن آماده انجام فرآیند تولید برق می شود. زمانی که بنزین توسط موتور احتراقی مشتعل می شود پیستون در حالت رفت و برگشتی به حرکت در می آید سپس شروع به حرکت دورانی می کند. سپس با استفاده از نیروی مکانیکی گشتاوری با سوخت بنزین برق را به وسیله ی ژنراتور تولید و آن را به نیروی مغناطیسی تبدیل کرده که در نهایت منجر به تولید نیروی الکتریسته می شود.

این فرایند به طور مستمر ادامه پیدا می کند تا برق را تولید کند. اگر بخواهیم بگوییم اختلاف ولتاژ بین سیم پیچ های استاتور که در میان میدان مغناطیسی متحرک تولید شده به وسیله روتور هستند باعث تولید جریان متناوب (AC) می شود. همان طور که اطلاع دارید برق تولیدی که به وسیله موتور برق بنزینی تولید می شود می تواند سه فاز و یا تک فاز باشد در صورتی که بخواهیم موتور برق بنزینی برق تک فاز تولید نماید باید ولتاژ به سیم پیچ القا شود که در درون میدان مغناطیسی ثابت قرار گرفته است ولی زمانی که بخواهیم موتور برق بنزینی برق سه فاز تولید کند از سه سیم پیچ با زاویه ی 120 درجه نسبت به هم که در درون میدان مغناطیسی گردش می کنند. موتور برق سه فاز از وزن بیشتری نسبت به موتور برق تک فاز بهره می برد. در نتیجه حمل و جابه جایی آن سخت تر است.

میزان جریان برق تولید شده با افزایش توان موتور، افزایش می یابد. جریان برق را برحسب KVA یا KW (کیلو وات) بیان می کنند.

کاربرد موتور برق بنزینی چیست؟

همان طور که می دانید احتمال مصرف انرژی برق در همه جا وجود دارد. با یک مشاهده ی کلی به اطراف خواهید دید در خانه، محیط کار و سطح شهر چقدر زندگی ما به نیروی برق نیاز دارد. همان گونه که به وسیله ی برق بسیاری از مشکلات ما برطرف می شود نبود آن می تواند ضربه های مهلکی را به ما وارد سازد. می توان از موتور برق بنزینی برای رفع این مشکلات استفاده کرد تا در مواقع لزوم از آن بهره برد مکان هایی که به این وسیله ی ضروری نیاز خواهند داشت بیمارستان ها، ادارات، مراکز صنعتی و تجاری وسایل نقلیه ای چون کشتی، قطار و غیره.

روشن شدن این موتور برق به سهولت امکان پذیر است و در صورت خراب شدن و نیاز به تعمیر هزینه ی تعمیر آن به مراتب پایین تر از موارد مشابه است. از آن جا که سوخت مصرفی دستگاه بنزین است و بنزین نسبت به دیگر سوخت های فسیلی از قیمت بالاتری برخوردار است می توان گفت این موتور برق شما را مجبور به پرداخت هزینه ی اضافی خواهد کرد.

موارد مصرف موتور برقی بنزینی بسیار زیاد است. این موتوربرق ها برای موارد زیر استفاده می شوند:

  • اتومبیل ها و کامیون ها
  • اتوبوس ها
  • هواپیما ها
  • قایق های کوچک
  • سیستم پمپاژ متوسط
  • ماشین آلات برقی و ابزارهای مشابه
  • وغیره

برندهای موتور برق بنزینی

همیشه سعی کنید از برندهای معتبر خرید کنید تا ضمن دوام محصول، هزینه ی تعمیرات آن نیز کاهش یابد. در زیر بعضی از برندهای خاص که محصولات خود را به بازار عرضه می کنند معرفی می شوند.

  • هوندا HONDA
  • سنسی SENCI
  • هیوندای HYUNDAI
  • لانسین LANCIN
  • گرین پاور Greenpower
  • پایونیر Pioneer
  • دوو Daewoo
  • کیپور KIPOR
  • کاما KAMA

موتور برق گازوئیلی چیست؟

موتور برق دیزلی یا موتور برق گازوئیلی که به آن دیزل ژنراتور هم می گویند یکی از انواع ژنراتور های تولید برق است.

همه جا وقتی اسم دیزل ژنراتور یا به طوری کلی اسم هر نوع ژنراتوری شنیده می شود ذهن ها به سمت همان موتور برق می رود که در زمان نبود برق به کمک ما می آیند. به طور کلی ژنراتور ها را به موتور برق می شناسیم که می تواند با استفاده از یک نوع سوخت برق تولید کند.

حالا می خواهیم به این وسیله با نگاهی فنی تر نگاه کنیم. همانطور که از نامش پیداست از سوختی دیزلی مانند گازوئیل استفاده می کند تا عمل تولید برق را انجام دهد. دو قطعه اصلی یا قسمت اصلی تشکیل دهنده این ژنراتور یا موتور برق دیزلی همانند دیگر موتور های برق، ژنراتور یا آلترناتور و موتوردیزلی آن است.

موتور دیزلی مانند موتور دیزلی موجود در خودرو های سنگین با فشرده سازی هوا در سیلندر ها کار می کنند و عمل احتراق را انجام می دهد. یا به صورتی دیگر می گویند کارکرد موتور برق دیزلی احتراق داخلی است.

از نظر نوع سوخت هم کمی با دیگر مدل های بنزینی و گازی متفاوت است و از سوخت دیگری استفاده می کند. این سوخت گازوئیل است که از نظر نوع کارکرد و سوختن هم با گاز و بنزین متفاوت است.

برای ساخت یک ژنراتور از یک شفت به عنوان وسیله ای که اتصال بین ژنراتور و موتور برق را انجام دهد استفاده می شود. این شفت در هنگام کارکردن موتور اصلی میچرخد و با اتصال به ژنراتور عمل تولید برق را انجام می دهد.

حالا میخواهیم کمی هم آلترناتور یا همان ژنراتور خودمان را معرفی کنیم.

سیم پیچ ثابت و سیم پیچ چرخشی موجود در این وسیله عمل تولید برق را انجام می دهند. این کار با تبدیل انرژی مکانیکی که به آن وارد میشود انجام می شود. این انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی تبدیل می شود. این چرخش توسط موتور برق و همانطور که گفتیم اتصال بین دو قطعه توسط شفت انجام می شود. با این چرخش توسط سیم پیچ چرخنده در میان سیم پیچ ثابت نیروی برق تولید می شود.

موتور برق گازی چیست؟

موتور برق گازی، موتور برقی است که شما با اتصال گاز شهری یا کپسول گاز مایع می توانید اقدام به تولید برق و استفاده از آن کنید. تمام موتور های برق گازی یا ژنراتور های گازی با یک موتور اصلی کار می کنند که وظیفه اصلی آن تبدیل انرژی موجود در سوخت به انرژی مکانیکی برای تولید برق است. ورودی سوخت این موتور هم مانند گاز های مورد استفاده در خودرو ها به دو گاز اصلی سی ان جی و ال پی جی است تا با ورود آن ها به موتور اصلی عملیات احتراق همانند خودروها انجام شود و برق تولید شود.

معرفی اجزای موتور برق

  • موتور
  • موتور انرژی مکانیکی مورد نیاز برای دستگاه موتور برق را تامین می کند. مهم ترین بخش هر موتور برقی، موتور آن است. در موتور، انرژی مکانیکی به برق تبدیل می شود و میزان تولید برق به توان موتور بستگی دارد.
  • باک موتور برق

همانطور که از اسم آن مشخص است، باک این دستگاه، سوخت احتیاجی برای موتور برق را ذخیره می کند.

  • تنظیم کننده ولتاژ موتور برق

وظیفه این قطعه این است که میزان ولتاژ خروجی برق را چک و تنظیم کند. ضمن اینکه این قطعه جریان dc را به ac و برعکس تبدیل می کند.

  • ورودی روغن

وظیفه این قطعه این است که تمام قسمت های موتور برق را از سائیدگی محافظت کند.

  • سیستم تهویه یا خنک کننده

این قطعه برای کم کردن دمای تمام قطعات موتور برق در حین کار دستگاه استفاده می شود.

  • آلترناتور

تامین انرژی الکتریکی وظیفه ای است که آلترناتور انجام می دهد.

  • پانل برق

وظیفه این قسمت محافظت از موتور و ژنراتور است.


مطالعه بیشتر: مقاله راهنمای خرید موتور برق


عواملی که در کیفیت موتور برق موثر هستند

در بحث کیفیت موتور برق تنها سه عامل اساسی وجود دارد، که عبارتند از:

  • دامنه تغییرات فرکانس
  • دامنه تغییرات ولتاژ
  • تغییرات شکل موج سینوسی

طرز کار با موتور های برق

موتور برق، انرژی مکانیکی که به وسیله سوخت حاصل می شود را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. اساس کار بیشتر موتورهای برق شبیه به هم است و طی چهار مرحله انجام می شود. این چهار مرحله عبارتند از:

  1. سوئیچ را روی حالت ON بگذارید.
  2. شیر بنزین یا گاز و یا هر نوع سوخت دیگری را روی حالت ON بگذارید.
  3. ساسات موتور را نیز روی حالت ON بگذارید.
  4. در حالتی که استارت دستی است، دستگیره هندل را بگیرید و آرام به بیرون بکشید. در مرحله بعد هندل را با سرعت به بیرون بکشید و آن را رها کنید. اما اگر استارت با استفاده از سوئیچ انجام می شود باید کلید را روی حالت استارت بگذارید. پس از روشن شدن دستگاه سوئیچ را رها کنید.

در ادامه مقاله موتور برق چیست و چه کاربردی دارد با ما همراه باشید :

موتورهای برق از نظر سیستم خاموش و روشن شدن

موتور های برق را می توان باتوجه به سیستم خاموش و روشن شدن به چند دسته تقسیم کرد. این دسته ها عبارتنداز:

  1. موتور برق های هندلی
  2. موتور برق های استارتی
  3. موتور برق های اتوماتیک

موتور برق استارتی

این دستگاه دارای موتور استارت الکتریکی است همچنین دارای باطری نیز هست. موتور برق های استارتی یک دکمه یا سوئیچ استارت دارند که کار خاموش و روشن شدن دستگاه را به راحتی می توان انجام داد. این نوع موتورها به آسانی روشن و خاموش می شوند و دیگر نیازی نیست که برای روشن شدن هندل زد.

موتور برق اتوماتیک

این نوع موتورها سیستم سوئیچ اتوماتیک برق شهر و ژنراتور دارند. این امکان به موتور برق اجازه می دهد که در زمان قطع برق، موتور برق به صورت خودکار روشن شود. زمانی که برق شهر وصل می شود موتور برق دوباره به صورت خودکار خاموش می شود.

در شکل بالا شما یک موتور برق را می بینید که دارای دو چرخ است که این چرخ ها برای حمل و نقل آسان موتور برق تعبیه شده اند. چرخ هایی که برای موتورهای برق در نظر گرفته می شوند باتوجه به وزن موتور برق طراحی می شوند. البته این نکته را هم باید گفت که همه موتور های برق تقریبا وزنی یکسان دارند و در صورتی که موتور برق چرخ نداشته باشد برای حمل آن باید از دیگران کمک گرفت. اینگونه موتور های برقی که قابلیت حمل دارند نسبت به موتور های برقی که ثابت هستند هزینه کمتری دارند. همچنین شما می توانید در هر مکانی که خواستید این موتور ها را قرار دهید و آن ها را جابجا کنید.

منبع استفاده شده :

wikipedia

alibaba

honda generator

amazoon